Наше майбутнє проростає тут і зараз. Як не відстати від часу кожному із нас і не перетворити «я» із вчора на тирана? Як не перетворити державну систему на ту, що приречена безнадійно наздоганяти? Як виграти битву за родину, щоб утвердитись успішною нацією? Як з однієї сотки зібрати 600 кг помідорів і ще багато інших овочів? Про це та інше точилися дискусії під час конференції «Мікроагробізнес. З чого розпочати?»

Мікроагробізнес. З чого розпочати?

Петро Маковський, голова Наглядової ради ФГ «Рідня»

Про філософію кооперації та її духовне підґрунтя. Про історію кооперативного руху з вітчизняними та зарубіжними прикладами, зокрема, про унікальний досвід Німеччини та Японії. Про здобутки кооперативного руху Галичини першої половини XX століття. Про створення першої молочарської спілки 1904 року в селі Завадів на Стрийщині. Про те, що стоїть на заваді розвитку кооперації сьогодні. Про все це доповідав голова Наглядової ради «Фонду громад «Рідня» Петро Маковський.

Олег Демчук, керівник МАК «Дністер 1362»

Як перетворити улюблену справу в дохідне крафтове виробництво? Чому треба думати і діяти глобально? Як скористатися з того, що світовий крафтовий ринок за 10 років зріс у 10 разів? Чому квасоля «Стрийський ясь» має на цьому ринку велику перспективу? Про це та інше говорив один із найдосвідченіших знавців крафтового ринку.

Мікроагробізнес. З чого розпочати?
Мікроагробізнес. З чого розпочати?

Павло Ярмій, голова Агенції регіонального розвитку Таврійської ТГ, співзасновник платформи «Це крафт»

Чому в селах більше ніш для підприємництва, ніж тих, хто їх може заповнити? Як скористатися з того, що Україна зараз у тренді? Чому розвивати бізнес треба вже, а не чекати закінчення війни? Як він проходив через російські блок-пости, щоб постачати продукцію тим, що перебували під окупацією? Чому кожен із нас перебуває на іншому фронті, від якого залежить багато? Що маємо робити, щоб якнайкраще презентувати Україну тут, у себе? Про це говорив той, який називає себе професійним «продажником» і апологетом підприємництва.

Андрій Оленчик, один із засновників ГО «Християнська Служба порятунку», співзасновник програми «Добрий господар»

Чому кооперація – це передовсім стан серця та розуму? Як її розумів Митрополит Андрей Шептицький? Чому подібно до людини, що має дух, душу та тіло, в основі кооперації була церква, історична пам’ять і діло? Як зникали сучасні кооперативи, не маючи поєднання цих трьох начал? Японський досвід: чому не вдасться досягти успіху, якщо забудемо про українську душу? Як діють чотири основні принципи життя громад – самоврядування, самоорганізація, самопоміч і самооборона? Про це говорив досвідчений духівник і фінансист.

Мікроагробізнес. З чого розпочати?
Мікроагробізнес. З чого розпочати?

Володимир Розум, садівник-винахідник, автор теплої грядки Розума

Чи можна за два роки перетворити неплодоносний суглинок на чорнозем? Як створити чудо: відновити виснажений шар ґрунту не за сто, а за три роки? Чому ізраїльтяни хапалися за голови, провівши аналізи фруктів, вирощених Розумом, і запропонували співпрацю? Як досвід Розума використовують у країнах Балтії? Чи можна на одній сотці виростити 600 кілограмів помідорів і ще багато що? Про це говорив знаменитий винахідник.

Валентина Мовчан, директор Інституту біомедичних технологій Університету «Україна», кандидат біологічних наук

Чому ґрунт вважають шкірою землі? Як упродовж своєї історії людство веде війну проти природи? Чому важлива пермакультура? Як відновлювати здоров’я ґрунтів, ландшафтів і людей загальнодоступними методами? Про це говорила відома в наукових колах людина з великим багажем практичного досвіду.

Мікроагробізнес. З чого розпочати?
Мікроагробізнес. З чого розпочати?

Роман Слободян, власник особистого селянського господарства (Тернопіль)

Що спонукало підприємця взяти в оренду землю священника? Чому прогоріли на лікарських травах? Що спонукало написати проєкт виноградника в теплиці? Чому програмою гранту передбачено віддавати десятину громаді? Як десятина перевернула свідомість підприємця? Про це розповідав практик, досвід якого цікавий усім.

Мікроагробізнес. З чого розпочати?

Юлія Моїсеєва, ГО «ГоуФрендс»

Як війна спонукала айтішніків-переселенців ставати фермерами? Що допомогло організувати 7 соціальних проєктів? Як вдалося організувати харчування для кількох сотень людей? Чому брали все, що давали меценати? Як, зрозумівши, що працювати можна і в час війни, добрі фахівці повернулись на Схід? Що привело до нового етапу, коли від благодійного проєкту треба переходити до бізнесового? Про це розповідала дивовижна жінка, яка завдяки вірі ніколи не опускає руки.

Олег Шмілик, координатор програми «Добрий господар»

Як еволюціонуватимуть громади через Місцеві групи активностей? Рівень перший: об’єднання кількох осіб в МГА, щоб стати продуктивнішими та ефективнішими на своїх ділянках. Рівень другий: об’єднання фермерських господарств, учасників крафтового та ремісничого виробництв. Рівень третій: об’єднання фермерів та ремісників у кооперативи. Рівень четвертий: об’єднання задля створення Фондів громад. Фактично під час цієї конференції народилась одна із цікавих моделей нашого майбутнього.

Олег Шмілик, координатор програми “Добрий господар”

Мікроагробізнес. З чого розпочати?
Мікроагробізнес. З чого розпочати?

Незмінним партнером у підготовці заходу став ДНЗ ВПУ-34 м. Стрия (директор – Олег Кизима) – дівчатка – студентки та майстер виробничого навчання Юлія Собко підготували наш стіл для дегустацій страв програми «Добрий господар»

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *